Skrajny wysiłek wpływa na przepuszczalność jelit

17 czerwca 2015, 11:47

Skrajny wysiłek, zwłaszcza w gorącu i bez uprzedniego treningu, może prowadzić do wzrostu przepuszczalności jelit, przenikania bakteryjnych toksyn do krwiobiegu i sepsy.



Soja

CO2 w górę, odporność w dół

27 marca 2008, 08:55

Wraz ze wzrostem poziomu dwutlenku węgla (CO2) w atmosferze może dojść do spadku odporności roślin na szkodniki - donoszą naukowcy z Uniwersytetu Illinois. Doszli do tego, badając zmiany podatności soi na owady żywiące się jej liśćmi.


Jedyne w swoim rodzaju receptory odpornościowe nietoperzy

27 listopada 2015, 17:47

U nietoperzy receptory Toll-podobne (TLR) - pierwsza linia obrony przed patogenami - są inne niż u pozostałych ssaków. To może wyjaśniać, czemu pewne patogeny, które u innych ssaków wywołują poważne choroby i dużą śmiertelność, w ogóle im nie szkodzą.


Dziobak© Stefan Kraftlicencja: GNU FDL

Dziobak poratuje w bólu

12 maja 2008, 09:40

Jad dziobaka (Ornithorhynchus anatinus), jednego z nielicznych jadowitych ssaków, znalazł nowe zastosowanie. Będzie używany w formie antybiotyku oraz jako środek przynoszący ulgę przy wyjątkowo silnych bólach przewlekłych (Nature).


Szansa na opracowanie skuteczniej szczepionki przeciwko HIV?

8 kwietnia 2016, 10:22

Naukowcy z Vanderbilt University wyizolowali właśnie przeciwciała, które ściśle wiążą się z wirusem HIV i go unieszkodliwiają. Metoda ta działa nawet u osób, które nigdy nie miały do czynienia z wirusem


Drukarka do... komórek

26 października 2008, 23:47

Japoński naukowiec pracuje nad udoskonaleniem interesującej maszyny. Przypomina ona zwykłą drukarkę atramentową, lecz zamiast atramentu, "pluje"... komórkami.


Wakacje receptą na zwalczanie infekcji?

4 października 2016, 11:45

Myszy, którym dano zabawki i umieszczono w urozmaiconym otoczeniu, mają zdrowszy układ odpornościowy.


Wirus brodawczaka ludzkiego

Nie tylko przeciwko bakteriom

27 sierpnia 2009, 08:07

Naukowcy z University of Texas Health Science Center zidentyfikowali nową, nieznaną dotychczas rolę jednego z białek zaangażowanych w odpowiedź antybakteryjną. Jak się okazuje, proteina ta nie tylko chroni nas - jak dotychczas przypuszczano - przed atakiem niektórych bakterii, lecz także wykrywa obecność wirusów i aktywuje skierowane przeciwko nim mechanizmy odpornościowe.


Doustna szczepionka przeciwko salmonellozie

20 grudnia 2016, 14:09

Powstała doustna szczepionka przeciwko bakteriom wywołującym salmonellozę.


Składnik oliwy zmienia białka

2 października 2009, 09:29

Oleokantal, związek występujący naturalnie w oliwie z oliwek, zmienia budowę neurotoksycznych białek przyczyniających się do wystąpienia choroby Alzheimera. Zmiana strukturalna uniemożliwia im uszkadzanie neuronów (Applied Pharmacology).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy